Det var till mottagningen i Lycksele som socialtjänsten skickade ett mail där de bjöd in till en träff för att diskutera ett vidare samarbete med BUP.
– Det är beklagligt att de inte fått något svar. Det är inte så att vi inte vill ha någon samverkan utan snarare tvärtom, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef för BUP.
Under den närmaste tiden har Storumans kommun drabbats av två dödsfall där personerna valde att ta sina liv. Kommunen tycker att de har gjort tillräckligt för att bemöta problematiken. De menar att det är psykiatrin som behöver fler resurser för att minska vårdköerna så att fler kan få den hjälp de behöver. Socialtjänstens erfarenhet är att det kan ta upp till ett år för att få hjälp hos BUP, vilket är för lång tid enligt Rebecca Georgsson, chef för individ- och familjeomsorg i Storuman.
Väntetiderna kan variera
Kötiderna kan variera beroende på var du bor i länet. Enligt BUP:s verksamhetschef Kerstin Eliasson får patienten en första kontakt inom 30 dagar med mottagningen i Lycksele men det kan ta längre tid att få träffa en ungdomspsykiatriker.
– Inom tre till fyra månader så har man fått träffa en ungdomspsykiatriker. Det beror på hur akut det är. Vi gör medicinska prioriteringar, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef för BUP.
Svårt att rekrytera
Mottagningen i Lycksele har länge varit underbemannad. Under flera års tid har stafettläkare varit på plats vilket har lett till att det inte blivit samma kontinuitet. BUP har nu gjort ett försök till att rekrytera två nya personer.
I klippet ovan hör du Kerstin Eliasson om missen och väntetiderna.