Sökte psykhjälp innan mordet

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag börjar rättegången mot den man som misstänks ha mördat en 29-årig kvinna i Lycksele i början av mars i år. Mannen har vid flera tillfällen senaste åren varit i kontakt med psykiatrin. Och har i polisförhör berättat att han upprepade gånger under det senaste året försökt söka hjälp och att han varit i kontakt med Mansjouren.

Mansjouren i Västerbotten är en ideell organisation som bildades våren 2004 och varje år tar man emot omkring 600 samtal och uppemot 90 personer kommer på enskilda samtal. Pengarna som de får från Umeå och Vännäs kommun, landstinget och socialstyrelsen räcker inte till mer än en anställd. Förutom Åke Nilsson är det volontärer som svarar i telefon.

– Vi erbjuder de personer som tar kontakt med oss att komma på ett samtal och sedan försöka vi komma fram till var problemet ligger. Vi kan följa med personer som behöver kontaktstöd till socialtjänsten, till tingsrätten eller till psykiatrin, säger Åke Nilsson som är ordförande i Mansjouren Västerbotten.

Journalistmordet i Lycksele

Kan ha kortare stubin

Till Mansjouren vänder sig män som behöver stöd och hjälp. De som tar kontakt med jouren brottas ofta med olika typer av problem. Det kan handla om skilsmässor, vårdnadstvister, olika typer av missbruk och destruktiva förhållanden.

– Människor som befinner sig i en skilsmässa eller vårdnadstvist kan ha en kortare stubin än brukligt. Om de då får komma och prata med någon utomstående om situationen, så tror jag att man kan hjälpa många människor till en bättre fortsättning. Att de få insikter om hur de alternativt kan hantera den situation som de befinner sig i, säger Åke Nilsson.

I mars mördades en journalist i Lycksele och i polisförhör har den misstänkte gärningsmannen uppgett att han flera gånger försökt söka hjälp och varit i kontakt med Mansjouren. Åke Nilsson vill inte kommentera enskilda fall och varken bekräftar eller dementerar den uppgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet