Detalj av grå byggnad med en gul vattenrutschbana i en vintermiljö med snö på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stöttar familjen” – hör Ari Leinonen, ordförande i föreningen som hyrt badhuset, om sorgen efter drunkningsolyckan. Foto: Lukas Deininger/SVT

Sorg i förening efter dödsolyckan på badhuset i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dog efter en olycka på badhuset i Holmsund i helgen var inte simkunnig. Det är oklart hur han hamnade i den djupa bassängen – enligt uppgifter ska han inte ha åkt rutschkanan.

– Det är med sorg i hjärtat vi tvingats ta emot beskedet, säger Ari Leinonen, ordförande i föreningen Junis som hyrt badhuset.

Mannen, i 40-årsåldern, besökte badhuset i Holmsund tillsammans med Umeåföreningen Junis, IOGT-NTO:s barn- och ungdomssektion. Föreningen hade hyrt hela anläggningen.

Ska inte ha åkt rutschkana

Ari Leinonen, som också är socialdemokrat och ordförande i kommunens fritidsnämnd, är ordförande för Junis. Han har pratat med frun till den avlidne mannen.

– Hon berättade att maken inte kunde simma, säger han.

Hustrun har berättat att familjen satt och fikade när maken gick i väg. Kort efteråt påträffades han livlös på botten av en bassäng som ligger i anslutning till en rutschkana.

Tidigare har det funnits uppgifter om att mannen ska ha åkt rutschkanan, men det verkar inte stämma.

Kommunen: ”Personalen mår inte bra”

Personalen på badhuset som drog upp mannen ur bassängen och försökte rädda hans liv får nu stöd.

– Personalen mår inte bra, de har gjort allt enligt rutinerna och gjort en jättebra insats men tyvärr räckte det inte den här gången, säger verksamhetschefen Åsa Säfsten Boman.

Kommunen gör en incidentrapport för att se om rutinerna kan förbättras, både med tanke på säkerheten för badgästerna och arbetsmiljön för de anställda.

– Då tittar vi på vad som hänt och analyserar vilka saker vi kan förstärka framåt, både kopplat till säkerhet och till arbetsmiljön för vår personal, säger Säfsten Boman.

Gruppen ansvarade själv för uppsikt

Enligt kommunens rutiner ansvarar den besökande gruppen för badbevakningen vid sådana bokningar. Dock finns alltid livräddningsutbildad personal tillgänglig i badhuset. I det här fallet såg personalen händelsen genom en glasvägg.

– Personalen uppfattade direkt att folk vinkade och behövde hjälp så de var där på lika kort tid som om de hade badbevakat området, säger Åsa Säfsten Boman.

Föreningen såg innan besöket till att antalet föräldrar skulle motsvara antalet barn och att föräldrarna skulle ha uppsikt över sina barn.

Badhuset håller öppet som vanligt då inget tyder på bristande säkerhet och det finns inte heller tidigare incidenter kring den aktuella rutschkanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.