Foto: SVT

Sorsele har Norrlands största befolkningsökning

Publicerad

Befolkningssiffror brukar vara dyster läsning i mindre Norrlandskommuner, men nu har en stor förändring skett. Befolkningen har ökat och Sorsele var den kommun i Norrland där befolkningen ökade mest.

Första halvåret var bilden dramatiskt annorlunda jämfört med tidigare år, främst på grund av de flyktingar som kommit till Sverige under det senaste året. I Västerbotten måste man gå tillbaka till 1989 för att hitta en mer gynnsam utveckling i glesbygdskommunerna.

År efter år har bilden varit ungefär densamma. Umeås befolkning växer. Skellefteå och Vännäs håller ställningarna. Men i övrigt brukar siffrorna oftast envist peka nedåt. Men under första halvåret i år ökade befolkningen i 11 av länets 15 kommuner. Räknar man bort Umeå och Skellefteå var den sammanlagda befolkningsökningen 266 personer. För att hitta siffror som är bättre måste man gå tillbaka till 1989.

Snabbast befolkningsökning i Norrland

Sorsele är den kommun som sticker ut mest. Förra årets befolkningsminskning med 49 personer har förbytts i en ökning med 35 personer under första halvåret. Det innebär en ökning med 1,4 procent – den snabbaste ökningstakten i hela Norrland.

– Det känns helt fantastiskt, vi har jobbat stenhårt för en ökad attraktivitet. Vi vill att de som kommer hit ska stanna kvar och det är något som vi har jobbat med strategiskt under flera år, så det känns jätteroligt om det faktiskt börjar göra skillnad, säger Elin Bergarp, tillväxtchef i Sorsele.

Växande invånarantal bra för ekonomin

Befolkningsökningen i Sorsele visar samtidigt på vad som är huvudförklaringen till folkökningen i de mindre kommunerna. Inflyttningen från utlandet har gett ett plus med 56 personer hittills i år. I hela länet var flyttnettot från utlandet 856 personer.

En växande befolkning får omedelbara effekter för kommunens ekonomi. I budgeten för nästa år räknar kommunen med att ha 2 480 invånare den 1 november, när avstämningen för nästa års skatteutjämning görs. Just nu ligger befolkningssiffran drygt 70 personer högre, vilket innebär flera miljoner extra till kommunkassan.

Viktigt att skapa förutsättningar

Den ovanligt positiva befolkningstrenden syns i stora delar av norra Sverige. I Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län är det bara vardera en kommun där befolkningen minskat. Bara i Norrbotten har utvecklingen varit mer blandad.

Tidigare har många av de flyktingar som kommit till mindre kommuner i norr flyttat vidare efter något år. Av de 37 flyktingar som togs emot i Sorsele 2014 finns 11 kvar i kommunen i dag. Den stora utmaningen för de mindre kommunerna är därför att skapa förutsättningar för att de nya kommuninnevånarna ska kunna bli bofasta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.