Stress i vården. Skellefteå. Foto: SVT

Sparplanen blev sista droppen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot arbetsmiljön vid Kvinnokliniken i Lycksele efter inspektioner. Stressen är hög och personalen känner press att jobba trots att man är sjuk. Många av problemen vid kliniken beror på att det inte gått att rekrytera nya läkare och barnmorskor.

Den här kritiken är bara den sista i en lång rad som Arbetsmiljöverket på kort tid riktat mot flera kliniker och avdelningar inom landstinget.

På många ställen tycker personalen att sparkraven gått för långt.

Stress, sömnproblem, ständig oro för patientsäkerheten, personal som gråter och omöjliga scheman. Det några av arbetsmiljöproblemen inom landstinget som Västerbottensnytt skildrat de senaste veckorna.

– Det har varit högt tryck länge, berättade Anna Hedqvist vid Kirurgen i Skellefteå.

Bra att ta upp

– Helt klart har tempot ökat mycket – mycket i vården, medgav verksamhetschefen Lars Myrbäck vid Kirurgcentrum i Umeå.

– Men det känns också skönt att det kommer upp till ytan. Då kanske det händer någonting, sade sjuksköterskan Ann Burlin vid IVA i Skellefteå efter hon läst Arbetsmiljöverkets rapport.

Ända sedan landstinget sjösatte sin stora sparplan ”Projekt Balans” har Arbetsmiljöverket fått signaler om arbetsmiljön försämrats kraftigt. Under de inspektioner Heli Aarnipuro gjort runt om i landstinget gjort bekräftar vårdpersonalen  bilden.

– Både antalet vårdplatser och bemanningen har skurits ned, det märks säger hon.

Kräver ändring

Nu vill Arbetsmiljöverket se att landstinget tar till konkreta åtgärder – både i smått och stort.

– En stor åtgärd kan vara att anställa fler läkare. Men om där inte finns några läkare att anställa måste något annat göras på kortare sikt. Annars råkar någon ut för ohälsa.

Arbetsmiljön måste bli bättre annars kan Arbetsmiljöverket förelägga om vite – det vill säga kräva böter.

Under hösten kommer inspektionerna att följas upp.

– Om inget görs kan ohälsotalen och utmattningsyndrom som ger långa sjukskrivningar öka ytterligare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.