• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Socialchef Jesper Syrjälä från Umeå stadsmission och personal från deras matbutik står framför hyllorna i butiken. Det står varor på hyllorna och i frysdiskarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Matmissionen i Umeå – länets första sociala supermarket. Socialchef Jesper Syrjälä från Stadsmissionen berättar hur det första året har gått. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Stadsmissionen i Umeå når fler – matbutik gör succé

Publicerad

För snart ett år sedan öppnade Stadsmissionen i Umeå länets första sociala supermarket. Matbutiken har gjort att man nu når ut till betydligt fler hushåll som behöver hjälp.

– Det är en otroligt fin respons från kunderna, säger socialchef Jesper Syrjälä från Stadsmissionen.

Matbutiken är en del av Stadsmissionens nationella projekt Matmissionen. Tidigare delade Stadsmissionen i Umeå ut matkassar och nådde ut till 20 hushåll per vecka. I dag når de ut till betydligt fler.

– Vi har till dags dato 186 medlemmar, så det är 166 fler kunder varje vecka, säger Jesper Syrjälä, socialchef på Stadsmissionen i Umeå.

Slipper stå och packa matkassar

För att få ett medlemskap till butiken ska man ha en tillräckligt låg inkomst – högst runt 13 000 kronor per månad. Medlemmarna får boka en tid till butiken och plocka ihop sin egen matkasse från butikens kraftigt nedsatta produkter.

– Det gör att den här apparaten flyter mycket bättre i stället för att vi ska stå och packa 20 matkassar på förhand.

Har fortfarande akuta matkassar

Kunderna får köpa varor för 300 kronor per vecka. Med de nedsatta priserna motsvarar det varor för runt 900 kronor i en vanlig butik.

– Det kan vara så att man en månad inte har några pengar. Då kan man ansöka om en akut matkasse.

”Donationerna kommer att öka stort”

Som en del av Matmissionen får Umeå stadsmission nu större donationer, bland annat från matcentraler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Butikerna tar emot varor med kort bäst före-datum, med skadade förpackningar, eller med fel uppgifter på förpackningen.

Enligt Syrjälä har donationerna också ökat efter att den nya avfallslagen trädde i kraft vid årsskiftet. Butikerna får inte längre slänga mat i förpackningar utan måste sortera allt innan det slängs.

Många kommuner har fått dispens tills de har ett fungerande system.

– När dispensen går ut tror jag att donationerna kommer att öka stort, säger Jesper Syrjälä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.