Ingen vet hur många olyckor bland barn som sker på landets förskolor. Det finns ingen samlad statistik – eller uppföljning av hur de jobbar med säkerheten. Det trots att en regeringsutredning föreslog åtgärder redan 2013.
Utredningen lyfte särskilt behovet av att samla och analysera statistik om olyckor i förskolan.
”Genom kunskap om olyckornas och tillbudens omfattning och karaktär kan ett strategiskt arbete inledas och bli mer träffsäkert och resultatet kan mätas över tid”.
Men förslaget realiserades aldrig och 2018 avslutades ärenden av regeringen eftersom man inte trodde att ett rapporteringssystem skulle minska olycksfall.
Skolministern utesluter inte åtgärder
– Det som har hänt i Umeå är fruktansvärt. Det är en tragisk olycka som bara inte får hända, skriver skolminister Lotta Edholm (L) i ett mejl till SVT och fortsätter:
– Alla huvudmän har ett stort ansvar för att barnen på förskolan erbjuds en trygg miljö och att systematiskt arbeta för att den miljö som barnen vistas i är säker. Det är av stor vikt att arbetet för att öka säkerheten för våra barn i förskolan fortsätter och jag utesluter inga möjliga åtgärder.
Barnsäkerhetsexperten Staffan Olsson på Idéburna skolors riksförbund, som tidigare undervisat som förskolelärare, är kritisk och menar att ett nationellt rapporteringssystem skulle kunna förhindra olyckor.
– Samlar man kunskap om såna här händelser får man en ökad förmåga att kunna förutse olyckor, säger Staffan Olsson.
Myndighet blev av med uppdraget
MSB konstaterade i en rapport 2014 att olyckorna minskat på lång sikt, men sedan ökat senaste åren. Efter det har frågan inte följts upp.
– Vi är bara samordnare, vi har inte längre något uppdrag att jobba med säkerheten i förskolor, säger Elin Bohman, pressekreterare på myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Skolinspektionen och Skolverket har avböjt att medverka i en intervju.