Den 30-årige riksdagsledamoten Pontus Andersson (SD) från Helsingborg kommer under kommande mandatperiod att sitta på en plats som tilldelades Västerbotten.
Magnus Blomgren ser vissa risker för tillgängligheten, men i beslutsfattandet tror han att det inte spelar en större roll.
Större nationell kontroll
Vanligtvis brukar partierna i de olika län ha egna listor i riksdagsvalet. Men Sverigedemokraterna väljer att göra annorlunda. Partiet har en stor lista och kan därmed fördela sina mandat på ledamöter från hela landet.
– Det här handlar nog om att man inte vill släppa loss kontrollen i partiorganisationen utan man vill ha kontrollen centralt, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.
Partiloyalitet viktigare
Blomgren menar att det inte kommer ha en större påverkan på omröstningarna i Riksdagen då partilojaliteten är väldigt stor.
– I själva omröstningen har det inte så stor betydelse, säger Magnus Blomgren.
Att Norrlandsfrågor får en svagare röst i Stockholm genom Skåningen Pontus Andersson (SD) tror Blomgren inte heller.
Samtidigt som en Skåning kommer att representera Västerbotten förlorar inte Västerbotten sin SD-röst i Stockholm. Sara Gille (SD) från Dorotea kommer nämligen att ta en plats på Dalarna-bänken i Riksdagen.
Brist på lokal förankring som risk
Ett problem som kan dyka upp är att Pontus Andersson (SD) är bosatt nästan 100 mil bort från Västerbotten.
– Då kan det bli svårare att utkräva svar från lokal- och regionalmedierna då de följer saken på ett annat sätt, säger Magnus Blomgren.
Samtidigt saknar Andersson en lokal förankring och Västerbottningarna behöver först lära känna honom för att kunna få sin röst hörd.
– Det är otydligare vem han är, menar statsvetaren.