Foto: SVT

Statsvetaren om IT-skandalen: ”Positivt är det knappast”

Publicerad

Idag meddelade statsminister Stefan Löfven att han ombildar regeringen med anledning av skandalen kring Transportstyrelsen. Turerna har varit många och hur händelsen kommer påverka förtroendet för politikerna är ännu oklart. Enligt statsvetaren Magnus Blomgren är det i alla fall inget positivt.

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades har både inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) fått lämna sina respektive uppdrag. Hur händelsen kommer att påverka förtroendet för politiker i framtiden är svårt att säga men enligt Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet lär det inte vara positivt.

– Det är klart att sådant här påverkar negativt, sen är frågan hur det slår mot partierna, det blir det väsentliga i längden. Förtroende för det politiska systemet är mer djupgående och detta som enskild händelse naggar bara i kanten men positivt är det knappast. Sedan beror det på hur politikerna gör med frågan och hanterar det men vi får väl se, säger Magnus Blomgren.

”Fullkomligt rörigt”

Enligt Blomgren var Löfvens drag på dagens presskonferens taktisk. Han tar konsekvenserna av händelsen och två ministrar får gå.

– Samtidigt går han inte hela vägen ut och sparkar alla tre. Han går en mellanväg och det blir nog viktigt för framtiden. Nu hamnar bollen istället hos Alliansen.

När SVT intervjuade flera Umeåbor för att fråga hur de upplevde hela historian om Transportstyrelsen svarade de flesta ”rörigt”. Och just att det är rörigt håller Magnus Blomgren med om.

– Sakens natur är problematisk då det är hemlig information som helt plötsligt blir offentlig. Det här är fullkomligt rörigt även för mig och jag förstår att det är det hos andra också. Att det har pågått under längre tid gör det också svårare.

Blocken cementeras

Vad som väntar nu blir först och främst vem som har gjort fel menar Blomgren. Det mesta tyder på att misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist kommer att fullföljas och hur statsminister Stefan Löfven i så fall hanterar det blir intressant berättar Magnus Blomgren. Men han poängterar också att det är viktigt att lyfta blicken för att se hur händelsen kan påverka det politiska landskapet i Sverige.

– Det senaste halvåret har en uppluckring av det borgerliga blocket skett och jag tror att Löfven försöker hitta en mittenlösning. Men det som händer nu ter sig som att man cementerar blocken, går man vidare med missförtroendet späder det på det för det här skapar ju inga vänner, men än så länge är det bara en spekulation, säger Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.