2014 var det omkring 1 000 personer som besökte nationalparken i Åsele kommun. 2018 hade besöksantalet ökat till 6 500 personer.
Och att nationalparken fått ett uppsving är ingen slump utan resultatet av en riktad satsning från Naturvårdsverket. Sedan 2013 har Länsstyrelsen arbetat med att bland annat öka tillgängligheten i Björnlandet, detta genom att bygga ramper för funktionsvarierade och satsa på informationsmaterial.
– Det är för att alla människor, oavsett vilken förmåga de har för att ta sig fram, ska kunna ta del av åtminstone någonting av parken, säger Tomas Staafjord på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten och fortsätter:
– Trenden visar att där det gjorts satsningar på tillgänglighet och information har man sett en tydlig ökning av antalet besökare.
”En kontrast till det moderna livet”
Att intresset ökat för att besöka nationalparker ökat syns även långt utanför Björnlandets område.
– En nationalpark kan representera en lugnare del av tillvaron. Harmonin och stillheten ute i nationalparkerna blir en kontrast till det moderna livet, säger Tomas Staafjord.
Sveriges nationalparker:
De första nationalparkerna i Sverige bildades 1909. Nationalparkerna är statligt ägda och de flesta förvaltas av länsstyrelserna med anslag från Naturvårdsverket. 2018 utökades de svenska nationalparkerna till 30 stycken i och med invigningen av Åsnens nationalpark i Småland.
Källa: Länsstyrelsen Västerbotten.