Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man blir trött på det här viruset, hur ofta ska folk behöva bli återinfekterade? – Hör forskaren Maja Malmberg, om att det är en ny topp av covid-19 i avloppsvattnet. Foto: SVT, Sara-Josefina Holby

Stor ökning av covid-19 i avloppsvattnet i Umeå – forskaren: ”Tröttsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av covid-19 i Umeås avloppsvattnet har skjutit i höjden. Värdena har inte uppnått de här nivåerna sedan i december förra året.

- Lite oväntat, inte det man tänker sig, säger Maja Malmberg, forskare vid SLU och SEEC (Swedish Environmental Epidemiology Center).

SLU mäter regelbundet avloppsvattnet i ett antal städer i landet, och just nu stiger nivåerna av covid-19 på många ställen – bland annat i Umeå.

– Umeå har de näst högsta nivåerna i landet, säger Maja Malmberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Många varianter

I provtagningen syns en mängd olika mutationer, men mest förekommande är covidvarianter av omikron, undervarianten XBB, som XBB.1.5 och XBB.1.16.

– Det är en variantsoppa just nu, säger Maja Malmberg.

Fler positiva fall i länet

Det är inte bara i avloppsvattnet som covid-19 ökar, även Smittskyddet märker av en ökning av positiva covidfall i länet. Siffran har stigt från runt 38 fall till 47 fall förra veckan. I länet är det främst äldre, 70 plus, som insjuknar i covid-19. Samtidigt som det är den grupp som testas mest.

– Det har varit en ökning, men inte dramatiskt, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare Region Västerbotten.

Nu uppmanar Region Västerbotten alla över 65 år som kan och vill att ta en påfyllnadsdos innan sommaren.

– Vi ser att det inte är samma intresse som vid tidigare doser, vilket vi tror beror på en vaccinationströtthet. Men vi vill ändå påminna de som rekommenderas vaccination att vaccinera sig nu medan det fortfarande är möjligt, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Hör Maja Malmbergs reaktion kring ännu en topp av covid-19 i avloppsvattnet.

Statistik SARS-CoV2 i avloppsvattnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet