• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elin Bergarp, teknisk chef i Sorsele kommun, demonstrerar den nya soptunnan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser att mängden avfall har minskat” – hör Elin Bergarp, teknisk chef i Sorsele kommun, om kravet på matavfallsinsamling. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Stor omställning i Sorsele att börja samla in matrester – höjer taxan

Publicerad

Kravet på att samla in matrester har lett till ett omfattande arbete för Sorsele kommun, och det har också lett till ökade kostnader. Därför höjer man nu avfallstaxan med 20 procent.

Sedan i höstas måste kommuninvånarna i Sorsele separera sina matrester. Men redan för drygt ett år sedan började Sorsele tillsammans med Norsjö och Malå kommuner förbereda för omställningen.

– Vårt samarbete med avfallshanteringen betyder jättemycket. Speciellt vid en sådan här stor omställning som både är mycket tidskrävande och kostsam, säger Elin Bergarp.

Höjer avgiften

Sorseleborna har tidigare betalat en avfallstaxa på drygt 2 800 kronor per år. Men efter kravet på matavfallsinsamling ligger den taxan på cirka 3 400 kronor, vilket är en ökning med 20 procent.

– Sedan 1 oktober förra året tillkommer en rörlig viktavgift. För matavfall är kostnaden 2,50 kronor per kilo och för restavfall 5 kronor per kilo, säger Elin Bergarp.

Hur bra är Sorseleborna på att sortera ut matavfall från restavfall?

– Våra kommuninvånare är riktigt duktiga. Vi ser att mängden avfall har minskat, säger Bergarp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.