Företag vill ta upp metaller från Bottenviken – se provdykningen utanför Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt företag har fått tillstånd att börja undersöka havsbotten i Bottenviken utanför Skellefteå för att suga upp viktiga metaller som behövs i bland annat tillverkningen av solceller och batterier.

– De här metallerna behövs för att vi ska klara den gröna omställningen. Sverige sitter på en potentiell skattkista, säger Peter Lindberg som är vd på Scandinavian Ocean Minerals.

På havsbotten utanför Bjuröklubb i Skellefteå finns stora mängder metaller och mineraler som bolaget Scandinavian Ocean Minerals, SOM, vill börja utvinna. Bolaget har fått tillstånd att börja undersöka havsbotten och ta upp så kallade mangannoduler som ligger i ett lager i det översta bottensedimentet.

– Det har visat sig att koncentrationen är extra hög i Bottenviken. Det är därför vi har siktat in oss på det här området, säger Peter Lindberg.

Metaller från älvar

Mangannodulerna ser ut som runda stenar och innehåller mineraler som mangan, järn, aluminium, magnesium, kisel, titan, fosfor och kobolt. Nodulerna har bildats av metalljoner som färdats med vattnet i älvarna i norra Sverige och hamnat i Östersjön. På havsbotten har metalljonerna sen samlats runt ett litet sandkorn och byggts på under lång tid och växt till små runda kulor.

– Det är väldigt rena metaller. Järnet är renare än vad ett järnbruk kan få fram. Vi kan ta till vara på ungefär 90 procent av nodulerna så det blir väldigt lite slaggprodukter,  säger Peter Lindberg.

Eftersom mangannodulerna växer, om än väldigt långsamt, så beskriver Peter Linberg det som att företaget skördar nodulerna och för tillbaka de minsta så att de kan fortsätta att växa.

”Jättestor naturresurs”

Området i Bottenviken där företaget vill börja ta upp mangannoduler är cirka 200 kvadratkilometer stort och ligger öster om Bjuröklubb. Nu väntar företaget på att få utvinningstillstånd för att börja ta upp mangannodulerna i stor skala. Vd:n Peter Lindberg hoppas på att en helt ny bransch ska skapas som kan bidra med 800 nya jobb.

– Det här är en jättestor naturresurs. Det är som en skattkista där nere på botten, säger han.

I videon ovanför får du följa med under ytan på jakt efter mineralerna – och höra hur företaget ser på miljöriskerna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.