”Vi hoppas verkligen inte att det ska bli en så ansträngd vinter som det var” – hör gatudriftchefen Per Hilmersson i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Stora snömängder kvar på Umeås snötippar: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är vintern här och första snön väntas komma redan i veckan. Men på Umeås snötippar ligger fortfarande snö kvar – från förra vintern. 

– Det finns mycket snö kvar, det är olyckligt, säger Per Hilmersson, gatudriftchef hos Umeå kommun.

Det ligger kvar snö på två av tipparna, Klockarbäcken och Hömyran, efter den föregående snörika vintern. Det innebär att kommunen inte hunnit göra en avstädning av platserna och att de ligger på minus inför den kommande snön. 

– Vi har haft grävmaskiner som rört om i snön hela sommaren och hösten och sommaren var ju varm och fin, men det har ändå inte räckt till, säger Per Hilmersson.

Han berättar att arbetet med att försöka smälta förra vinterns snömassor har medfört en extra kostnad på motsvarande två miljoner kronor. 

– Det ligger fortfarande snö kvar och vi hoppas på en kall och fin vinter utan så mycket snö, säger Per Hilmersson, gatudriftchef. 

Se drönarbilder på snötippen i klippet och hör hur all kvarvarande snö påverkar årets vintersäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.