Större fiskodlingar i inlandet: De satsar på fisk till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Odlingen av röding och regnbåge har börjat ta fart ordentligt i Västerbottens inland. Företaget Umlax har fördubblat verksamheten på bara några år. Nu finns planer på en fortsatt snabb expansion och export till fler länder i Europa.

-Om fem år siktar vi att fyra eller femdubbla produktionen, säger vdn Josef Nygren.

– Vi har tillstånd att producera 3000 ton nu, som vi inte utnyttjar fullt ut ännu och dessutom håller vi på att söka nya tillstånd, säger Nygren.

Vill odla mer fisk

Till att börja med har företaget sökt tillstånd för att få odla 1500 ton fisk i Vojmsjön och Josef Nygren säger att bolaget söker efter fler platser som är lämpliga för fiskodling.

Umlax startade i liten skala redan 1987 och har vuxit succesivt genom åren, men det är de allra senaste åren som utvecklingen har tagit fart på allvar. 21 miljoner i omsättning 2008-2009 har blivit till 45 miljoner under det senaste verksamhetsåret. Nu är siktet till att börja med inställt på att växa till 100 miljoner i omsättning under de närmaste åren.

Ökad efterfrågan

Skulle Umlax planer omsättas i verkligheten skulle företaget ensamt vara större en hela fiskodlingsbranschen i Sverige var 2009 (det senaste år som det finns statistik för).

En viktig förklaring till den snabba tillväxten är att efterfrågan vuxit snabbt.

– Hittills har vi inte sett efterfrågan som någon begränsning. Vi har inte haft tillräckligt med fisk att sälja, utan har snarare fått kvotera än att ta order, säger marknadschefen Anna-Carin Jonsson.

Lyxvaruhuset testade

Hittills har Sverige och Finland varit de stora marknaderna. Men nu har företaget också börjat sälja en del till Norge och siktet är inställt på en vidare expansion med export till fler länder i Europa.

-Bland annat har vi fått skicka en provsändning till det kända varuhuset Harrods i London, säger Anna-Carin Jonsson.

Förutsättningarna för att öka produktionen i Västerbottens inland är goda. Fiskodlingarna ligger i kraftverksmagasin. Det näringsfattiga vattnet lämpar sig väl för fiskodling, som i mer näringsrika vatten kan orsaka övergödning.

-Vi måste naturligtvis alltid vara observanta på vattenkvaliten i de vatten vi har fiskodlingar. Men förutsättningarna är mycket goda för fiskodling i kraftverksdammar, konstaterar Josef Nygren.

Fler anställda

För närvarande har Umlax mellan 25 och 30 årsarbetare, många av dessa finns på mindre orter som Slussfors och Arjeplog. Om verksamheten expanderar kommer antalet anställda att givetvis att öka, om än ökningen inte kommer att hålla samma takt som fiskproduktionen.

-Framför allt vill vi öka produktionen så att vi kan utnyttja kapciteteten fullt ut i vårt slakteri i Vilhelmina. Därigenom kan vi skapa fler heltidsjobb och därmed skapa en bättre arbetsplats, menar Nygren.

Arne Muller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.