En trafiklärare går ut från en bil på vintern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är effektivt” – hör Alexander från Stockholm som gick en intensivutbildning i Vilhelmina. Foto: Lukas Deininger/SVT

Storstadsbor söker sig till Västerbottens inland för att ta körkort: ”Effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera storstadsbor söker sig till glesbygdsorter för att ta intensivutbildning för körkortet. Detta märker körskolor i Västerbotten av.

– En del tror att det är lättare att ta körkort här uppe, säger Frida Steigert, körlärare i Lycksele.

Alexander Antonsson från Stockholm gick en intensivutbildning i Vilhelmina på åtta dagar som kräver god körvana redan innan.

– Det har varit jätteeffektivt, säger Alexander Antonsson.

Han var en av tre Stockholmare som deltog i höstens kurser. I januari kommer två andra upp för att gå kursen.

– Det händer att det dyker upp kompisgäng eller att någon kommer ensam från Stockholm eller andra orter, säger Andreas Pettersson, trafiklärare på Vilhelmina trafikskola.

Tror det är lättare

Även Norrskenets trafikskola i Lycksele har sett hur intensivkurser lockat elever både från Malmö och Göteborg genom åren.

– En del tror att det är lättare att ta körkort här uppe. Lättare att få en hel utbildning på några veckor, säger Frida Steigert, körlärare i Lycksele.

Är det lättare?

– Det beror på. Det finns svårigheter här uppe som de inte räknat med. Det är ett annat tempo i trafiken och mer anpassning kring väglag, säger Frida Steigert.

Körskolor gör reklam i storstäder

Trafikverket har sett detta fenomen under en lång tid. Många trafikskolor marknadsför sig i storstäder och det är också tuffare bokningsläge i storstäderna.

– Det här är inget nytt under solen. Man har rätt att ta körkortet var man vill, Sofia Lindahl, kommunikationschef vid Trafikverket Förarprov   

Finns det någon risk att man inte är förberedd för storstadstrafik? 

– Det spelar ingen roll var man tar körkort. Det är kvalitetssäkrade prov och samma typ av prov som görs oavsett var man kör upp, säger Sofia Lindahl och fortsätter:

– Körprovet testar olika moment i trafiken. Det går att testa i vilken miljö som helst. Det avgörs om föraren är trafiksäker och har ett konsekvenstänk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.