Bättre uppkopplingshastighet, bildöverföring och möjlighet till distansundersökningar ser Pia Kristiansson, projektledare i Närsjukvården för Södra Lappland, som mer direkta fördelar. I framtiden hoppas hon på att det kan innebära vårdlösningar med smart teknik.
– Det är så himla kul att det sker i glesbygden, man läser om stora installationer i storstäder som Stockholm och Göteborg men att lilla Storuman är så pass långt fram i utvecklingen är fantastiskt, säger Pia Kristiansson till SVT.
Robotduschar och intelligenta sjukhussängar
Region Västerbotten lyfter smart teknik som en väg för framåt för vården med nya lösningar som robotduschar, smarta sjukhussängar och bäddmadrasser.
– En säng idag är en vanlig sjukhussäng. Men om en säng blir intelligent kommer den att kunna vårda på ett helt annat sätt, hjälpa till med trycksår, varna om fall eller andra saker. Det finns många möjligheter, säger Pia Kristiansson till SVT.
Kristiansson berättar också om företag som utvecklat smarta robotduschar som kan hjälpa personer som känner sig obekväma med att bli duschade av andra människor.
– Ska vården klara att ge den vård befolkningen vill ha så måste vi ta hjälp av tekniken, fortsätter hon.
Samarbete mellan region och kommun
Både Storumans kommun och Region Västerbotten har verksamhet i sjukstugan vilket är en av anledningarna till att Storumans sjukstuga blir först ut, men det finns även andra fördelar enligt Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i Södra Lappland.
– Det är en styrka att testa i glesbygd på en mindre enhet under enklare förhållande än att börja tester i komplexa och stora miljöer. Om det fungerar här är det stor sannolikhet att det fungerar på våra större sjukhus och lasarett också, säger Peter Berggren i ett pressmeddelande.