Studenter missnöjda med IKSU

Uppdaterad
Publicerad

IKSU är ett av de dyraste sporthallarna i landet, när det gäller studentidrott. Nu växer kritiken från studenterna själva mot Idrottsklubben Studenternas i Umeå.

Höga priser och dåligt inflytande i verksamheten är några av punkterna som studenterna är missnöjda med.

Stefan och Daniel spelar squash på IKSU två gånger i veckan. Daniel som jobbar betalar 419 kronor för sitt guldkort medan Stefan som har studentpris betalar 342 kronor i månaden.

Om man jämför det med till exempel Lund, där man betalar 120 kronor för ett liknande kort innebär det att IKSU en av dom dyraste träningsställena för studenter i landet.

Svårt att få inflytande

Förutom de dyra priserna har killarna engagerat sig för att få ett större inflytande i IKSU:s verksamhet. Något som visat sig vara väldigt svårt.

– De vill inte offentliggöra protokoll, de kan inte sköta möteshandlingar och kalla medlemmarna till sina möten. Det är svårt att få insyn i den här ideella föreningen. Mycket svårare än någon annan förening jag varit med i, säger Stefan Brattlöf.

Anderz Andersson som är ordförande för IKSU menar att styrelsen själva bestämmer vad som offentliggörs och inte.

– Vi har affärsuppgörelser med personer och verksamheter utanför IKSU som inte vill att uppgifterna ska offentliggöras.

Samtidigt som studenternas inflytande på IKSU minskat har föreningen växt till en koncern.

Idag sitter det bara studenter i en av IKSU:s tre styrelser och valberedningens krav på hög kompetens och erfarenhet underlättar inte heller för studenterna att bli invalda.

Missnöje även på Facebook

Alla studenter väljer inte att gå den demokratiska vägen, missnöjet växer även på nätgemenskapen Facebook där knappt hundra studenter uppmanar att bojkotta IKSU.

En väg som varken Stefan och Daniel tror på.

– Bojkottar man IKSU har man inte möjlighet att inflytande och det är lite synd. Samtidigt tycker jag att det är bra att det väcker ett sådant intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.