Genom att förse 50 renar från Malå sameby med GPS-sändare har forskarna från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) sett att renarnas val av kalvningsplatser och betesområden påverkats av uppförandet och driften av två mindre vindkraftsparker i renskötselområdet.
Undviker vindkraften
Renarna följdes under sex kalvningssäsonger, två före byggande av vindkraftsparkerna, två under byggnationen samt två när vindkraftverken var i drift. Resultaten från studien visade att renarna valde sina kalvningsplatser längre bort från vindkraftsparkerna under driften jämfört med innan vindkraften byggdes.
– Att renarna så markant ökade användningen av områden där vindkraftverken inte syns, betyder enligt vår tolkning att det är vindkraftverken i sig som stör renarna, säger Anna Skarin, forskare vid SLU:s institution för husdjurens utfodring och vård i ett pressutskick.
”Påverkar renarna”
En tydlig förändring forskarna sett är att renarna undviker områden där vindkraftverken är synliga, till fördel för områden där renarna inte kunde se vindsnurrorna.
– Resultaten tyder alltså på att den fortlöpande driften av parkerna under både dag och natt påverkar renarna mer än de plötsliga ljud som den ökade mänskliga aktiviteten orsakar under byggnadsarbetet, säger Anna Skarin.
Nu menar forskarna att studien kan användas vid framtida projekteringar av vindkraftverk för att identifiera känsliga områden för renar och förbättra planeringen och placeringen av nya vindkraftparker.