Sommarbemanningen bland barnmorskor har varit den bästa på länge i Västerbotten. Foto: SVT

Studielön underlättar personalbrist på BB

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har landstinget klarat av sommarbemanningen av barnmorskor betydligt bättre än föregående år. Detta till viss del för att nyutexaminerade barnmorskor kunnat rekryteras som hjälp under sommaren.

Ifjol tilläts inte barnmorskor i Västerbotten ta semester på grund av bemanningsproblematiken. Inför årets sommar kunde sex nyexaminerade barnmorskor anställas och nästa sommar tror landstinget att de ska ha fått in elva till.

Eftersom blivande barnmorskor numera får så kallad studielön under utbildningstiden räknar landstinget med att personalbristen ska bli mindre akut, då fler sjuksköterskor väljer att vidareutbilda sig.

– Vi har fått vikarier och vi har fått ett antal nya som har inskolats och de har fungerat till belåtenhet, säger Kia Lindståhl, avdelningschef på centrum för obstetrik och gynekologi på NUS.

Dock tungt på flera håll i länet

Men det är fortfarande tufft på länets förlossningsavdelningar. Enligt vårdförbundet har arbetsbelastningen varit hög både i Skellefteå, Lycksele och Umeå under sommaren.

Delvis beror det på hög arbetsbelastning under vissa dagar under sommaren, delvis beror det på låg bemanning. Enligt Vårdförbundet beror det även till viss del på att de nya barnmorskorna fortfarande saknar erfarenhet inom yrket och därför behöver extra hjälp och stöd i vissa situationer.

”Har ju inte löst framtidens problem”

Kia Lindstål håller till viss del med om Vårdförbundets lägesbild och ser även kommande pensionsavgångar som ett stort problem. Men hon tror att studielön är ett fungerande koncept som kommer ge mer resultat framöver.

– Vi hoppas att det ska vara en förlösande faktor, att vi får möjlighet att forsätta med det här framöver. Vi har ju inte löst framtidens problem utan det här måste vara ett kontinuerligt arbete, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.