Kvinna sitter i bil under en gratisskjuts i Tavelsjö. Hon skriver på en blankett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Betty-Ann Leontinsson på gratisskjuts till sin mamma i Tavelsjö och hör hur projektet tagits emot. Foto: Jan Färingö/SVT

Succé för gratisskjuts i Tavelsjö – bybon Betty-Ann: ”Fantastiskt”

Publicerad

Boende i Tavelsjö och Rödåbygden utanför Umeå erbjuds gratis bilskjuts. Detta är ett projekt för att utforska framtiden för förarlösa fordon.

– Det har gått fantastiskt bra. Under första veckan har vi haft femtio resor, säger projektsamordnaren Mårten Edberg.

Det treåriga projektet utforskar framtida transportlösningar på landsbygden med självkörande fordon. Målet är att lösa transportbehovet, särskilt för barnfamiljer och äldre som saknar bil.

Projektet är inne i sin första etapp, där behovet undersöks. Under två månader får bybor skjuts helt gratis. Det är lokala frivilliga förare som kör med sina egna bilar. I framtiden hoppas man på förarlösa fordon.

– I USA körs det 150 000 resor varje vecka med självkörande bilar. Vi hoppas att vi får ytterligare projekt så vi kan testa självkörande fordon här också, för att titta på hur man kör i glesbygd. För det blir ju annorlunda körning än i en stor stad, säger Mårten Edberg.

Så fungerar projektet

Projektet ”Living Lab Tavelsjö-Rödå” handlar om att skapa en nationell testmiljö för förarlösa transporter.

Målet är att skapa hållbara transportlösningar som gynnar lands- och glesbygder och på sikt även större tätorter och städer.

Projektet finaniseras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och pågår från november 2023 till november 2026.

Projektet ägs av Statens Väg- & Transportforskningsinstitut (VTI) och inkluderar flera samarbetspartners på lokal, regional och nationell nivå.

Tillsammans med boende och verksamma i Tavelsjö- och Rödåbygden kommer parterna inventera transportbehov och skapa förslag på transporttjänster som kan baseras på förarlös trafik.

Projektet kommer också utveckla affärsmodeller för olika transportkoncept samt göra tillståndsansökningar inför framtida test för förarlösa transporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.