”Antalet svampplockare ökar”

Publicerad

Intresset för att plocka svamp ökar och svampkonsulenterna känner sig allt mer populära. I helgen träffades hundra svampkonsulenter från hela landet i Lövånger.

Per-Axel Karlsson är expert på giftsvamp, ordförande i Svampkonsulent norr och en av föreläsarna under helgens träff.

– Intresset för svamp är stort och antalet svampplockare ökar nästan exponentiellt, säger han.

I Lövånger utanför Skellefteå delar nu svampkonsulenter från hela landet och några även från andra länder med sig av sina erfarenheter till varann.

Fördomar mot svamp

Deb Hampson håller kurser i England. Där får hon kämpa mot fördomar mot svamp.

– Där är folk intresserade med livrädda. Vi försöker trösta dem. När jag växte upp i England fick jag höra hela tiden att man aldrig ska plocka svamp, berättar hon.

Skriker efter svampkonsulenter

En svampkonsulent berättar hur de svenska studieförbunden skriker efter svampkonsulenter. Men den enda utbildningen som fanns kvar lades ned för ett år sedan.

– Sedan dess har vi försökt att hitta nya kursgivare, säger Per-Axel Karlsson.

Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala nappade.

– Den blev fulltecknad direkt. Även de tjugo reservplatserna. Det gick fort, säger Per-Axel Karlsson.

Vad gör en svampkonsulent?

En svampkonsulent har grundutbildning i svampkunskap och har koll på senaste rönen om nyttan och risker med svampen.

Svampkonsulenter arrangerar utflykter på beställning. De anordnar utställningar för att visa och bedöma svamp. De håller kurser och föredrag. En del säljer svamp till restauranger och uppköpare.

Svampkonsulenter lär ut:

  • Vilka svampar du tryggt kan plocka och äta – och vilka du ska låta bli
  • Hur du hanterar och tillagar svamp
  • Var och när du kan finna olika svampar
  • Hur du färgar garn med svamp.

Källa: svampkonsulent.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.