Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Molly Hoffrén, bostadsförmedlare på akutrum, förklara hur det går till när akutrumsförmedlingen fixar boende till studenter. Foto: Lukas Deininger/SVT

Svårt för studenter i Umeå att hitta boende – fler akutrum behövs

Uppdaterad
Publicerad

Många studenter i Umeå har svårt att hitta boende till terminsstart. Akutrumsförmedlingen försöker matcha ihop hyresgäster med hyresvärdar – men fler akutrum behövs.

– Det är en kortsiktig lösning för dem som inte fått tag på ett eget boende till terminsstarten, säger Molly Hoffrén som är bostadsförmedlare på akutrum.

Förra året uppgav Umeå studentkår att många studenter bodde på camping eller vandrarhem tills de hittat ett eget boende. Även inför den här terminstarten är det svårt för att hitta ett studentboende.

Umeås studentkårer har nu tillsammans med kommunen återigen öppnat akutrumsförmedlingen. De kan då hjälpa studenter som inte lyckats hitta något boende själva – men de kan inte alltid hjälpa alla.

– Tyvärr har vi fler studenter i behov än hyresvärdar, säger Molly Hoffrén som är bostadsförmedlare på akutrum, och fortsätter:

– Just nu försöker vi visa upp oss så att folk vet att vi finns. Vi behöver få in anmälningar från fler som kanske har ett rum över och kan tänka sig att hyra ut till en student.

Kan inte kontakta studenterna i förväg

Flera kvinnliga studenter i Umeå som sökt bostad själva via sociala medier har fått oönskade förfrågningar från män. Molly Hoffrén menar att det inte är någon risk att detta inträffar om man tar hjälp av akutrumsförmedlingen.

– Hyresvärdarena har ingen möjlighet att kontakta studenterna på vår lista i förväg för att bete sig konstigt eller vara obekväm. Första kontakten är när rummet har tilldelats. Jag tror att det kan minimera risken, säger hon.

I videon hör du hur akutrumsförmedlingen jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.