Mer än hälften, 51 procent, av speciallärarna i Västerbotten är över 55 år. Det gör att det med ett redan skriande behov all stödlärare inom skolan kan bli än värre om några år.
I hela landet ser det liknande ut, 49 procent av speciallärarna/pedagogerna är 55 år eller äldre, eller mer exakt 8947 stycken. Det visar siffror från Lärarförbundet.
Ulf Albertsson som arbetar som speciallärare vid Böleängsskolan i Umeå har fyra år till pension.
– Det finns många tjänster ute nu och tyvärr blir inte alla tillsatta av behöriga lärare, säger han och reflekterar över sin egen tid som hjälplärare.
– Jag utbildade mig på åttiotalet och det var för att fördjupa mig och få göra skillnad och se glimten i enskilda elevers ögon som kanske behöver extra hjälp.
”Fyller inte kursen”
I samma arbetsrum sitter Karolina Lidén Ståhl. Hon har efter 13 år bestämt sig för att studera till speciallärare.
– De fyller inte kursen utan måste ta in reserver, säger hon.
Fortbildningen som är på tre terminer gör hon parallellt med arbete vid skolan på 50 procent. Det finns de i hennes klass som jobbar mer för att kunna försörja sig under studierna.
– Det finns inga garantier för att jag ska få upp min lön men jag vill ha spetskompetens och går utbildningen för att fördjupa mina kunskaper, säger hon.
Kan få jobba extra
Ulf Albertsson har fyra läsår kvar på Böleängsskolan. Han kan tänka sig att arbeta något extra år om det blir nödvändigt.
– Jag har ganska stor inblick i hur det ser ut i kommunen och det råder och kommer att råda en stor brist på utbildade speciallärare som behövs i våra skolor.
Av alla lärarkategorier är det 27 procent i hela riket som är 55 år eller äldre. Bland grundskollärarna är det 22 procent, gymnasielärarna 31 procent, förskollärarna och fritidspedagogerna 26 procent och bland lärarna i praktiska och estetiska ämnen 33 procent som snart går i pension.
Fridolin: Vi gör flera satsningar
Regeringen har inom ramen för det så kallade lärarlyftet gjort flera riktade satsningar för att fler lärare ska vidareutbilda sig. Bland annat kan kommunerna i höst från ansöka om ett statsbidrag för fortbildning. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att det börjat ge resultat.
– Antalet sökande till speciallärarutbildningen slog i taket, så vi tillförde 65 miljoner, säger Fridolin.
SVT: Bedömer du att det kommer räcka?
– Vi bygger ut på alla håll. Så länge vi har lärarbrist generellt, så kommer vi ha störst brist på de lärare som har längst utbildning, säger Gustav Fridolin.