Foto: SVT

Vitbok skrivs om övergrepp på samer

Uppdaterad
Publicerad

Just nu skrivs en vitbok om svenska kyrkans historiska övergrepp på samerna i norra Sverige.

Under invigningen av kulturhuvudstadsåret var föreställningen full av samisk mytologi. Men en gång i tiden var samernas religion och kultur och deras symboler och uttryck något som skulle ersättas med det kristna. Samtidigt skulle de norra rika delarna av Sverige erövras. I denna erövring medverkade även svenska kyrkan.

– Kyrkan har varit en del av en koloniserande statsmakt, säger historieprofessorn Daniel Lindmark vid Umeå universitet. Kyrkan har deltagit i övergrepp på samerna på olika sätt.

– Så utifrån önskemål från samiskt håll är det frågan om att lägga korten på bordet och beskriva hur situationen faktiskt har varit genom historien.

Så nu skriver 27 forskare ytterligare en del av den här historien i det som kallas en vitbok som kommer i höst. Särskilt hårt var det liksom i stora delar av Sverige under slutet av 1600-talet, och en bit in på 1700-talet. Men även 1900-talets nomadskolor har satt sina spår.

Och visst har historien har skrivits förr, men nu är det annorlunda och har ett tydligt syfte.

– Nu försöker vi få till ett tydligare samiskt perspektiv, säger Daniel Lindmark, och att kunskapsunderlaget som vi tar fram ska kunna användas i en försoningsprocess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.