En person sitter framför en bärbar dator och kommunicerar via meddelanden på skärmen. Bakgrunden består av stora fönster med grönskande växter utanför. Textmeddelandena handlar om en fråga rörande tillgänglighet av en vara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT prövar att köpa ett tv-spel på Marketplace – efter en kort stund försöker någon att luras. Foto: SVT

SVT förklarar: Så går annonsbluffen till

Uppdaterad
Publicerad

När SVT prövar att köpa mobiltelefoner och tv-spel på köp- och säljplattformen Marketplace tar det inte lång tid innan någon försöker lura oss. Mönstret är tydligt: Affären ska gå snabbt och en del av pengarna ska betalas i förskott.

SVT har tittat närmare på hundratals annonser för mobiltelefoner och tv-spel på Facebooks Marketplace. Samma annonser med samma bilder dyker upp flera gånger upp när vi testar i både Umeå och Stockholm – märkta som lokala annonser där varan ska finnas inom 25 kilometers avstånd.

När vi prövar att genomföra ett köp händer ofta samma sak, med i stort sett samma konversation med säljaren. Även polisen ser samma mönster och misstänker att organiserade ligor ligger bakom de här bluffarna.

Se hur bedragarna jobbar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.