Foto: SVT

SVT:s reporter reder ut: Vad bestämmer om en barngrupp är för stor?

Uppdaterad
Publicerad

Stora barngrupper i förskolan kan vara en anledning till att barn och lärare påverkas negativt. Enligt Skolverkets riktmärke är det lämpligt att vara max 15 barn på en avdelning med barn i åldrarna fyra och fem. Men vad är egentligen siffrorna baserade på? Och när är en barngrupp för stor?

Enligt skollagen ska det vara en lämplig sammansättning av barn i vardera barngrupp. En vägledning som enligt Magdalena Karlsson på Skolverket inte är speciellt glasklar.

– Eftersom att skollagen inte alltid är så tydlig skriver vi allmänna råd med kommentarer som ett extra stöd för hur man kan tänka.

Allmänna råd

Enligt de allmänna råden för måluppfyllelse i förskolan finns ett antal råd som huvudmannen och rektorerna ska uppfylla. I kommentarerna till detta finns bland annat riktmärken på hur många barn som är lämpligt i olika åldersgrupper.

– Råden måste huvudmännen uppfylla om de inte kan bevisa att ett annat sätt är mer lämpligt. Men kommentarerna är bara är ett riktmärke utan juridisk bärighet, säger Magdalena Karlsson, utbildningsråd på Skolverket.

Ingen forskning till grund för riktmärke

Men frågan är vad de rekommenderade siffrorna är baserade på. Spelar det någon roll om det är 15 eller 20 barn? Ingen forskning finns till grund för att till exempel 15 barn är optimalt.

– Det forskningen visade var en rad andra faktorer som spelar in när storleken på en grupp bestäms.

SVT:s reporter reder ut vad som bestämmer när en barngrupp är för stor i klippet ovan.

Tipsa oss!

Hur ser det ut på ditt barns förskola? Med barngrupper och bemanning?

Tipsa oss gärna – mejla vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.