Systrarna skapar kultur på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas för lite på kulturen på landsbygden. Det tycker i alla fall systrarna Josephson från Nordmaling som fixat ett eget kulturhus i byn Klöse.

Efter att ha letat några år så hittade Sophia och Lisa till sist ett passande hus i byn Klöse strax utanför Nordmaling. Byborna blev så till sig över systrarnas planer att dem skänkte den gamla skolan till den nystartade kulturföreningen. Och att det blev ett hus på landet var absolut ingen slump.

– Det handlar ju mycket om centraliseringen. Allting dras ju in till städerna nu och vill man vara med på någonting ska det vara där man håller till och där ska man jobba. Det är där det är visningar eller vernissage och utställningar. Och vi ville ha en motreaktion på det så vi gjorde tvärtom, säger Lisa Josephson, dokumentärfilmare och kulturhusarbetare.

Byborna stöttar

Kulturföreningen Huset, som den heter, består av sex personer, men förhoppningen är att fler kulturutövare ska ges tillfälle att bo i huset och använda lokalerna. Sängplats finns det gott om. Huset är visserligen en aning slitet men nästan hela fasaden är bytt, takläckan lagad och det är målat och tapetserat.

Ateljén som för dagen huseras av konstnärerna Stefan Markström och Fredrik Wimmercranz har fått ett nytt golv – och byborna stöttar och hejar på.

– För oss har det varit jätteviktigt att ta in samhället runtomkring och byn här. Att vi inte bara kommer som ett gäng konstiga konstnärer till en plats och tar över den. Vi försöker få in de som bor på sakerna vi arrangerar, säger Sophia Josephson, också dokumentärfilmare och kulturhusarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.