Tak som rasat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bedrövligt och sorgligt” – ägaren Ingrid Sundbom får ingen ersättning efter takraset i Robertsfors. Foto: SVT

Tak föll över hundratals kor utanför Robertsfors – nekas ersättning för byggnaden: ”Käftsmäll”

Publicerad

Taket på ladugården vid Ängesbäckens lantbruk i Kålaboda rasade in – över 500 kor fanns i byggnaden. Försäkringsbolaget menar att det var för mycket snö på taket och vägrar betala ut ersättning.

– Sju kor dog när taket rasade in och vi får renovera för nästan fyra miljoner och så åker man på en sådan här käftsmäll, säger Ingrid Sundbom som är en av ägarna.

Det var i februari som taket på ladugården rasade in. Totalt var det sju kor som dog och skadorna på byggnaden blev omfattande.

Taket inte tillräckligt skottat

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har uppgett till ägarna att det var för mycket snö på taket och inte tillräckligt skottat för att försäkringen ska gälla.

– Men det anser inte vi eftersom vi flera tidigare vintrar har haft mycket mer snö på taket än vad det var nu och då har det hållit, säger Ingrid Sundbom.

Funderar på att överklaga

Peter Löfbom som är skadeinspektör vid Länsförsäkringar i det aktuella fallet säger i en kommentar att snödjupet på det rasade taket var för stort men kan inte vidare kommentera det enskilda ärendet av sekretesskäl.

Ägarna menar att man inte har något annat val än att renovera och bygga upp taket igen och att man tänker slåss vidare för att få ersättning från försäkringsbolaget.

– Vi har under årens lopp betalat in flera hundratusen kronor i försäkringspremier och när det väl gäller så ställer de inte upp, något som känns bittert. Men vi har pratat med advokat som ska se över möjligheten att överklaga mot försäkringsbolaget och vi hoppas att de ändrar sig, säger Ingrid Sundbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.