I klippet ovan ger konsumentrådgivare Elisabeth Kristoffersson sina bästa tips om man vill anmäla sin husbesiktning. Foto: TT, Pontus Lundahl

Checklista: Tänk på detta innan husköpet

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Kristoffersson, konsument- och budgetrådgivare vid Umeå kommun, får ofta in frågor som gäller klagomål när det kommer till dåliga besiktningar. Nedanför har vi listat hennes vassaste tips.

Köp av nyproducerad villa:

– Då är entreprenören motpart och mäklaren förmedlar kontakten. Vid slutbesiktningen så tycker jag att man som köpare ska välja besiktningsman så att det är någon man litar på och som är mer oberoende. Låt inte entreprenören ta på sig att boka besiktningsman.

Köp av befintligt hus:

– Här köper man av en annan privatperson och mäklaren förmedlar kontakten. Mäklaren tar själv inte på sig något ansvar för husets kondition, utan sammanställer bara det hen får veta av säljaren. Men allt mäklaren får reda på måste hen berätta vidare. Se till så att det finns med i avtalet att du kan häva köper i samband med överlåtelse (ifall fel skulle upptäckas). Som köpare ska man även anlita en besiktningsman.

Tips vid anlitande av besiktningsman:

Besiktningsmannen granskar inte allt. Kolla igenom vad som ingår vid besiktningen. Även om man gjort en husbesiktning så kan det dyka upp fel i efterhand och då tänker många att det är ett dolt fel, men det behöver det inte vara. En del saker kan vara undantaget i besiktningen, några exempel på det som inte brukar ingå är vindsutrymmen, krypgrunder och andra byggnader på tomten.

Val av besiktningsman:

– Fråga runt. Jämför inte bara de billigaste. Läsa nog vad de kollar under besiktningen. Och tänk på att vem som helst kan kalla sig besiktningsman, se om de är certifierande hos SBR, det indikerar i alla fall att de har någon byggteknisk utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.