Den extrema ökningen gäller för Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. I Västerbotten har 69 älgar blivit påkörda av tåg senaste veckorna – en tiodubbling jämför med ifjol.
– Som läget är nu borde de sänka hastigheten. Dels för djurens skull, men även för dem som måste ut och ta reda på alla dessa kluvna älgar längs rälsen, säger polisen och viltsamordnaren Joacim Lundqvist.
Vädjar till Trafikverket
De stora snömängderna har lett till rekordmånga viltolyckor på vägarna. Men problemen är stora även längs järnvägsspåren i norr.
– Vissa områden är mer utsatta än andra, till exempel järnvägssträckan förbi Vännäs där tiotalet påkörningar inträffat under kort tid, säger Joacim Lundqvist.
Han vädjade till Trafikverket att sänka hastigheten för att minska antalet påkörda älgar där.
– Men de anser inte att det behövs, att det inte är nödvändigt i nuläget. Men just nu finns det minst 80 älgar mellan E12:an och järnvägen i Vännäsby.
Roger Nilsson, enhetschef vid Trafikverkets region Nord, menar att det finns två anledningar till att inte sänka hastigheten.
– Det är ett stort område med mycket vilt att det inte är görbart att sänka hastigheten. Sen är inte effekterna så stora som man skulle önska, bromssträckan är lång ändå även om vi sänker farten.
Viltstängsel bra men dyrt
Men läget är mycket besvärligt just nu, medger Roger Nilsson.
Vad skulle ni på Trafikverket kunna göra för att minska antalet påkörda djur?
– Det som har effekt är att jobba med att stängsla in så att viltet inte kan ta sig dit. Problemet med det är att vi inte vill stänga dem ute från deras naturliga vandringsvägar. Men det är också en ekonomisk utmaning.
Så många älgar har körts på tre första veckorna i januari senaste åren: