Mira Kemi, en 16-årig kvinna, står i en butik i Skellefteå med godis i bakgrunden och ser glad ut när hon berättar om sina sommarjobb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våga testa, det är värt” – följ med till en av Mira Kemis fem arbetsplatser, och hör hennes tips för att få alla sommarjobb och extraknäck man söker. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Tonåringar eftertraktad arbetskraft i Skellefteå i sommar – Mira har fem jobb

Uppdaterad
Publicerad

När arbetskraftsbristen ökar i Skellefteå har även de yngre tonåringarna lättare att få sommarjobb. Fler ungdomar tackar nu nej till kommunala feriejobb för bättre betalda sommarjobb.

– Det övervägande svaret från ungdomarna är att de fått ett annat jobb, säger Therese Melander, t.f enhetschef som administrerar feriejobben.

Nästan 800 skolelever i årskurs nio och i ettan på gymnasiet i Skellefteå sökte ett garanterat kommunalt feriejobb genom kommunen. Men när jobben skulle delas ut till ungdomarna tackade ett par hundra av dem nej till erbjudandet.

När kommunen i en enkät frågade varför, svarade de flesta att de fått ett annat jobb.

Bättre betalt för andra jobb

– Det beror nog på lönen, man får oftast bättre betalt om man inte väljer att jobba åt kommunen, säger Mira Kemi, 16, som bland annat ska jobba på ett sommarcafé i sommar.

Till hösten ska kommunen utreda om det till nästa sommar kan bli aktuellt att även unga i årskurs åtta och tvåan på gymnasiet söka feriejobben.

I klippet berättar Mira Kemi hur hon fixade ett sommarjobb och fyra extraknäck.

Så mycket tjänar ungdomar på Skellefteå kommuns feriepraktik

Du som gått ut årskurs 9 får 61 kronor per timme inklusive semesterersättning. Går du ut gymnasiets årskurs 1 får du 67 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Ersättningen för feriepraktik inom vård, omsorg och stöd hos socialkontoret är 71 kr/timme för årskurs 9 på grundskolan och 77 kr/timme för årskurs 1 på gymnasiet.

Får du feriepraktik hos en förening/ideell organisation är det föreningen/organisationen som är din arbetsgivare. Föreningen/organisationen bestämmer ersättningen och den kan då variera.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.