– Det här berget är unikt och en av Sveriges mest moderna berganläggningar som försvaret har ägt, säger Kurt Stenvall som idag har köpt berget av Storumans kommun.
Det var en militär verkstad i händelse av krig. Här skulle det repareras stridsfordon, kanoner och haubitsar.
I berget finns fortfarande egen energi och vattenförsörjning. Utrymmena är enorma och det fanns en egen matsal för 350 personer, 27 toaletter, två gigantiska fartygsmotorer som reservkraft, hundratusentals liter drivmedel, en toppmodern, övervakningsutrustning och till och med en egen skjutbana.
I händelse av krig skulle 700 personer kunna klara sig inne i berget i upp till ett år. Tunnelns väggar in i anläggningen är byggda i stora betongflikar som ska ta upp tryckvågen efter en direktträff av bombflyg eller artelleri.
– Det är en unik möjlighet för plastindustrin för det är en så säker anläggning, säger Kurt Stenvall. Sen finns goda möjligheter att expandera då det är så gott om utrymmen. Flera andra företag skulle också rymmas här inne.
Som mest jobbade drygt 200 personer inom försvarsanläggningar i Storuman området. När försvaret drog ner på verksamheten försvann jobben. Kurt Stenvalls plastfabrik sysselsätter femton personer.
– Jag trodde aldrig jag skulle få möjlighet att komma in och titta i det här berget. Allt var ju topphemligt, säger Barselebon Mona Karlsson som jobbar i plastfabriken.
– Jag är född här i byn men hade inte en aning om att det fanns något som var så hemligt, säger Gunilla Karlsson som jobbar på kontoret i plastfabriken.
Kurt Stenvall är plastfabrikören som är mycket nöjd över sina något udda fabrikslokaler – en stensäker anläggning som han fick köpa av kommunen för 1,5 miljoner kronor.
– Jag brukar säga till våra kunder att det enda som kan stoppa vår produktion är en direktträff av kärnvapen eller ett meteoritnedslag, säger Kurt Stenvall och skrattar.
Berno Jonsson