Tränaren berättar att ätstörningsproblematiken var relativt omfattande då han kom in i laget. Enligt honom hade en träningshets uppstått bland spelarna. De sporrade varandra att träna allt mer och det gav oönskad effekt. Andreas Harnek säger att spelarna i stället för att bli snabbare, bättre och starkare blev långsamma och fick överansträngningsskador.
– Det är svårt att upptäcka ätstörningar och träningshets när man möter spelarna varje dag, men när jag kom in i laget så kom jag in med nya ögon och ungefär ett år senare hade vi ett nytt träningsupplägg, säger Andreas Harnesk och fortsätter:
– På grund av den träningshets som var har vi fått gå in och säga att man endast tränar det som fystränaren säger att man ska träna. Långa lågintensiva pass kör vi inte hos oss längre, det blev för mycket hets och fokus på fel grejer. En del tränade fyra timmar extra två-tre gånger i veckan. Ska man träna i IKSU så gör man det med boll och klubba.
Läs även: ”Man kan säga att 16-åringar måste gå ner i vikt”
Tränarna har gått kortare utbildningar för hur de ska coacha för att förebygga ätstörning bland spelare i laget. De undviker invägningar och fystester har utgått. Föreläsare har pratat med spelarna om vikten av att äta rätt och enligt Harnesk har det gett klara resultat.
– Det har verkligen gått framåt och vad jag vet har vi inte haft någon som mått dåligt på flera år nu. Men det här är ett väldigt viktigt ämne och vi vill fortfarande bli ännu bättre på att jobba med den här problematiken.
”Vi har koll på spelarna”
Även i Thorengruppens damfotbollslag har man varit med om att spelare drabbats av ätstörningar, därför tycker tränarstaben att det är viktigt att lyfta.
– När vi spelade i damallsvenskan hade vi några som fick ätstörningar och därför är det något som vi lyfter och diskuterar. Det är viktigt att inte bara låta det passera då det ständigt är aktuellt, man måste ta på det, prata om det och ha koll, säger Therese Kapstad, tränare i Thorengruppen.
Läs även: Fystränaren kritiserade vikten – Sarah, 16, fick anorexia
Hon berättar att när problematiken var som störst vägdes spelarna en gång i månad för att se så att de inte gick ner i vikt. Även om man inte gör det längre så har ledarstben koll på spelarna.
– De vet att vi har ögonen på dem och ifrågasätter om vi tycker att någon äter för lite. Vi tränare har koll, utan att spelarna kanske vet om att vi har koll på dem.
Jobbar inte förebyggande mot ätstörningar
Men inom andra damlag på hög nivå i Umeå jobbar man inte lika effektivt kring ätstörningar och träningshets.
– Det förekommer på alla ställen, framför allt bland tjejer, och det har förekommit hos oss också, men inte mer än någon annanstans. Det är inget som vi har problem med och inget som vi jobbar aktivt med, säger Urban Karlsson, tränare i Dalens innebandylag.
– Man skulle kunna jobba förebyggande mot det, absolut, men då ingen sådan problematik uppdagats i laget är det inget som vi jobbar aktivt med, säger Maria Swärsudd, tränare för Björklövens damer.
Umeå är även framgångsrika inom skidsporten, men inte heller där säger man sig ha problem med ätstörningar bland de tävlande.
– Vad jag känner till har vi i vår förening ingen problem med ätstörningar. Många som tävlar inom skidsporten går skidgymnasiet och har där fått utbildning inom det här området. Men skulle dess aproblem dyka upp så skulle vi ta tag i det, säger Anna Gåfvels, tränare inom IFK Umeå.