Bankchefen Rikard Jacobsson, en kostymklädd man i medelåldern, på Länsförsäkringar Västerbotten sitter på en stol vid ett vitt bord och ser allvarlig ut när han pratar om amortering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då kommer vi garanterat säga nej.” – Hör bankchefen Rikard Jacobsson om vad som krävs för att beviljas amorteringsfrihet. Foto: Linnea Vennström/SVT

Allt fler vill slippa amortera – Länsförsäkringar Västerbotten: ”De flesta blir beviljade”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ansöker om att pausa amorteringen på sitt bolån. På Länsförsäkringar Västerbotten syns en ökning i antalet ansökningar – och där tror man att detta bara är början.

– Det blir tuffare varje månad för hushållen, mycket har blivit dyrare. Det är inflation, elkris och högre räntor, säger Rikard Jacobsson bankchef på Länsförsäkringar Västerbotten.

Sjukskrivningar, skilsmässor eller ett kraftigt inkomstbortfall – det är några av de vanligaste anledningarna till att man ansöker om att pausa amorteringen. Men i och med ett allt tuffare ekonomiskt läge med höjda elpriser och inflation ser bankerna att allt fler ansöker om amorteringsfrihet.

Mer resurser för att hantera ansökningar

Flera banker uppger att det skett en ökning av personer som söker om amorteringsfrihet senaste tiden.

– Vi stärker upp med resurser vad gäller ansökningar. Majoriteten får sin ansökan beviljad. Det är en kraftig kostnadsökning i samhället. Hushållens marginaler har krympt till följd av detta, säger Hannes Mård, pressansvarig, Swedbank. 

På Länsförsäkringar Västerbotten är man beredd på att ansökningarna kommer att öka ytterligare.

– Vi tror att det kommer blir fler som ansöker i takt med att bundna lån förfaller. Men det innebär inte per automatik att man får det, men fler som kommer ställa frågan, säger Rikard Jacobsson.

Hör Rikard Jacobsson svara på tre vanliga frågor om amorteringsfrihet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.