Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till campingen på Nydala i Umeå där trenden ”coolcation” märks av. Foto: Julia Hedlund, SVT.

Trenden ”coolcation” lockar spanjorer och fransmän till norr

Uppdaterad
Publicerad

Att fly den tryckande värmen i södra Europa och byta den mot svensk sommar och folktomma gator har blivit en ny trend som även syns i Umeå.
– Jag mötte en gäst som sa att värmen är så lagom här, säger Viktoria Ågren på First Camp i Umeå.

En av årets resetrender ”coolcation” där fler söker sig till ett svalare klimat på semestern är något som kan ge turismen i Sverige ett uppsving.

Ökat tryck även på vintern

På First camp på Nydala i Umeå så märks fler gäster från Frankrike och Spanien än tidigare. Även Christoper Storm som arbetar på Granö Beckasin i Vindeln har sett en förändring.

– Det har inte varit så vanligt med fransmän och spanjorer tidigare då de har sommar samtidigt. Vi ser även att intresset ökar på vintern, då många vill hinna uppleva snö och skidåkning och är rädda att det kanske försvinner i framtiden, säger Christoper Storm.

Finns det något negativt med trenden?

– Självklart är det bra för turismen men det kan vara oroande med ett varmare klimat och effekterna av det, fortsätter han.

”Finns gott om yta och natur här”

Efter pandemin blev det tydligt hos Visit Umeå att fler besökare söker sig till lugnet och naturen. På destinationsbolaget jobbar man med utvecklingsinsatser inom både vandring och cykling.

– Vi ser en stor möjlighet att möta det som efterfrågas i och med ”coolcation”-trenden. Umeåregionen och hela Västerbotten erbjuder gott om yta och naturupplevelser, säger Hanna Sondell, marknadsansvarig på Visit Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.