Arkivbild. Foto: TT

Tufft med vattenförsörjningen när många semestrar i Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av juni uppmanar Robertsfors kommun invånarna att använda vattnet restriktivt. Att kommunen har det tufft med vattenförsörjningen beror inte bara på avsaknad av regn. Det stora antalet sommarstugegäster under semestermånaderna leder till en betydligt högre vattenförbrukning än vanligt.

Värmen och torkan har lett till vattenbrist och bevattningsförbud på många håll i Västerbotten i sommar. I Robertsfors är inte torkan i sig problemet, utan den höga vattenförbrukningen, enligt Örjan Persson, driftledare på Robertsfors kommun.

– Det är inte något problem med själva grundvattnet, utan ledningsnätets kapacitet, säger han.

I kombination med att det varma vädret får många att använda mer vatten innebär kommunens sommargäster ett högt tryck på vattenförsörjningen.

– Många firar sin semester i sina stugor. Det blir en betydligt högre vattenförbrukning. Vi har samma bekymmer som fjällkommunerna har runt påsk, säger Örjan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.