Sex av tio svarar i enkäten att de tränar med utrustningen minst en gång varje säsong. Trots det anser sig två av tre ha bristande lavinkunskaper. Foto: SVT

Två av tre offpiståkare har bristande lavinkunskap

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre offpiståkare anser sig ha otillräckliga lavinkunskaper, det visar en studie som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört. Samtidigt vill Naturvårdsverket utbilda fler som vistas i terräng där laviner kan utlösas.

Mellan april och maj 2017 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning med frågor om kunskaper och attityder till laviner och offpiståkning. Sammanlagt svarade 1208 skid- och snowboardåkare på enkäten varav två tredjedelar anser sig ha får dåliga lavinkunskaper.

– Det är oroväckande men också något som vi är medvetna om eftersom man inte åker offpist varje dag. Gör man det ofta är man säkert förberedd men om det är sällan saknar man nog kunskap. Många är duktiga skidåkare i Sverige men vi tränar för dåligt på säkra vägval, som kanske är den största riskförebyggaren, och vad man gör om en olycka inträffar, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Fjällsäkerhet

Vill att fler ska utbilda sig

För att vända den trenden jobbar Naturvårdsverket sedan några år tillbaka med hemsidan lavinprognoser.se där besökare kan ta del av information om det aktuella lavinläget.

– Vi jobbar också för att fler ska utbilda sig och lära sig mer om laviner. Vad gäller Västerbotten har vi lavinutbildningar i Saxnäs, Hemavan och Kittelfjäll, säger Per-Olov Wikberg.

Hur får man fler att utbilda sig?

– För det första måste det finnas tillgång på utbildningar, det finns duktiga utbildare och de kostar så klart en slant men det är värt om man ska åka offpist. Men om man inte är intresserad av att åka i brant terräng är de kanske inte lönt. Men om man gör det finns det alltid en risk för laviner.

Tre faktorer till lavinolycka

  • Terrängen. Det måste vara brant.
  • Snön måste vara instabil. Den skiljer sig i olika väderstreck och höjd över havet och det gör lavinfaran också.
  • Mänskliga faktorn. Utan människan blir det inga lavinolyckor.

För att undvika att laviner går gäller det att välja rätt terräng efter de förutsättningar som finns i snötäcket – i kombination med goda lavinkunskaper hos den som vistas i lavinområden.

Källa: Sveriges lavinutbildningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet