I den internationella studien ”Småbarnsfamiljers vardagsliv” har forskarna jämfört människors attityder kring föräldraledighet, försörjning och ansvaret för barnen och hemmet. Studien har genomförts i några andra länder kring Östersjön och Sverige sticker ut. Här tycker sju av tio att föräldraledigheten ska delas lika mellan föräldrarna.
– Det som sticker ut är att man är så positiv till att dela på föräldraledigheten i Sverige, säger Ida Öun, forskare i sociologi, som berättar att en annan sak som sticker ut är att många svenskar är positiva till att mammor och pappor med barn i förskoleålder jobbar deltid.
Många vill se delat ansvar
– Det är inte alla, men ungefär 45 procent tycker att både mamman och pappan ska ta ansvar för hem, familj och försörjning, säger Öun.
Enligt studien är stödet för jämställdhet stort i alla åldrar och utbildningsnivåer.
– Det är inte bara högutbildade yngre kvinnor som vill ha ökad jämställdhet utan det är ganska jämnt fördelat mellan olika grupper av människor, säger Jonas Edlund, professor i Sociologi.
Mammor är hemma mer
Men även om de flesta svenskar, oavsett ålder och utbildning, tycker att ansvaret för barnen ska delas lika så är det fortfarande mammorna som tar ut flest föräldradagar.
Trots att papporna i Västerbotten är bäst i landet på att vara just föräldralediga, så plockade de bara ut knappt 31 procent av föräldradagarna förra året.
– Viljan finns nog bland föräldrar att dela lika, men jag tror inkomstskillnaderna är den största orsaken till att det är så snedfördelat, säger Linn Nyman.