Kristina Sundin Jonsson kommundirektör i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson svara på tre frågor om hur kommunens drömrekrytering ser ut. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Udda jobbannons från Skellefteå kommun – sökande ska skapa egen tjänst

Publicerad

Skellefteå kommun satsar på ett nytt grepp för att ragga arbetskraft. Genom att utannonsera en tjänst där de sökande själva får bestämma titel, arbetsuppgifter och lön hoppas kommundirektören att innovativa ska söka sig till staden.

– Det här är en kampanj som vi vill ska väcka uppmärksamhet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Det är bland annat de stora industrisatsningarna som gör att personalbehovet är stort i norra Sverige. En undersökning har tidigare visat att 45 000 personer behövs under de kommande två åren. Bara inom kommunerna i Västerbotten och inom regionen behöver man rekrytera 5 000 personer.

– Drömrekryteringen skulle vara någon som verkligen överraskar oss och samtidigt bidrar till samhällsomställningen, säger Kristina Sundin Jonsson.

Den sökande ska beskriva hur Skellefteå kommun skulle gynnas av dennes kunskaper. Yrkesrollen ska inte finnas på någon annan kommun.

– Vi vet ju egentligen inte vad som kommer in, men vi hoppas att det ska bli ett kreativt förslag, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Bestämmer lön själv

Den sökande ska själv sätta lönen vid ansökan och Kristina Sundin Jonsson menar att det i dagsläget inte finns något lönetak.

– Naturligtvis ska lönen vara marknadsmässig kopplat till det jobb man föreslår, säger hon.

Har redan fått kritik

Moderata Ungdomsförbundet i Skellefteå riktar kritik mot annonseringen och beskriver rekryteringskampanjen som ”flummig”, enligt ett pressmeddelande. De tycker att kommunen riktar sina resurser fel. Resurser som borde läggas på rekrytering till skola, vård och omsorg.

Men Kristina Sundin Jonsson menar att det här är något som sker vid sidan om det.

– Vi kommer att fortsätta jobba med att vara en attraktiv arbetsgivare och hur vi får denna fantastiska personal att stanna kvar men också få in mer personal. Det är frågor som vi jobbar med till vardags, säger Kristina Sundin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.