Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Renmarkstorget en bra möjlighet” – Christina Bernhardsson (S) från tekniska nämnden i Umeå berättar varför de inte bara bygger fler lekplatser i centrum. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Umeå kommun: ”Centrala stan inte den bästa lekupplevelsen”

Publicerad

Småbarnsföräldrar i Umeå saknar lekmöjligheter för barn i centrala stan. I dag har kommunen bara en lekplats i närheten av shopping och restauranger – men även den får kritik av föräldrarna.

– Just i centrala stan är det kanske inte den bästa lekupplevelsen för barn, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande för tekniska nämnden.

I centrala Umeå finns i dag bara en lekplats. Den finns på Renmarkstorget och består av en liten avsedd yta med en rutschkana med torn och några vippgungor.

I parken längs Rådhusesplanaden finns också ett område med lite omålade lekredskap, som ett lekhus och något att klättra på. Men många av de föräldrar som SVT har pratat med vet inte ens om att de finns.

Varför bygger man bara inte fler lekplatser i centrum?

– Vi har kanske inte rådighet över alla ytorna där, utan det är att hantera de ytor vi har som är kommunal mark på bästa möjliga sätt. Och då har vi Renmarkstorget där vi har en bra möjlighet framöver, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande för tekniska nämnden i Umeå.

Ska finnas lekplats för både sommar och vinter

Hela Renmarkstorget ska byggas om och planen är att det ska stå klart i slutet av 2026. Tekniska nämnden har godkänt en projektbeskrivning för torget och i den nämns en lekplats.

– Det har gått med i vår uppdragsbeskrivning att det ska finnas möjlighet till lekplats, en lekyta, som kan användas både vinter och sommar, säger Christina Bernhardsson.

Lovar en förbättring

Nu ska arkitektbyråer ta fram förslag på utformningen av torget. Byggstart är planerat till våren 2025.

Kan du lova att det kommer att bli bättre än i dag?

– Jag tror att det är ganska enkelt att lova att det kommer att bli bättre, säger Christina Bernhardsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.