Umeå kommun trappar årligen upp målsättningarna för hur mycket av maten Måltidsservice lagar till förskolor, skolor och omsorgsboenden som ska vara ekologisk eller närproducerad. I år är målen satta till 35 respektive 40 procent. Samtidigt har matpriserna ökat lavinartat i år, hittills med 14 procent.
– Vi påverkas ju självklart av de ökade priserna, men vi har fått okej från politiken att fortsätta med samma utbud och inte sänka kvalitén, säger Marie Bäckman, kostchef på Målstidsservice vid Umeå kommun.
Överskrider budgeten
Någon exakt summa på hur mycket budgeten får överskridas är inte satt, utan Måltidsservice rapporterar kostnadsavvikelser till tekniska nämnden löpande varje månad. Hittills har budgeten på knappt 240 miljoner kronor överskridits med 3 miljoner kronor.
För att hålla nere kostnadsökningarna utan att tumma på kvalitetsmålen letar nu Måltidsservices kockar tillfälliga erbjudanden när de beställer mat, och byter ut en viss andel av dyrare livsmedel mot billigare.
– I till exempel köttfärssås ersätter vi nu en viss mängd kött med linser och morötter, säger Marie Bäckman.
”Konventionell mat ökar mer i pris”
Nästa år ligger Måltidsservices budget på drygt 250 miljoner kronor – och målsättningarna kring ekologisk och närproducerad mat trappas upp.
– Man ska inte ta för givet ekologiskt är det som är dyrast. I och med att priserna på bekämpningsmedel och drivmedel gått upp så har konventionell mat ökat mer i pris, konstaterar Lena Karlsson Engman (S), ordförande i tekniska nämnden.
Vad tycker du är viktigt med skolmaten?
Elev på 80 -90 talet • Vad jag förstått så är det främst vuxna dvs föräldrar som startat detta. Klagandet ,hoten mot personalen som lagat maten. Barn lagar inte maten hemma. Alltså är det föräldrarna som lär och talar om för barn vad som är mat, nyttig och "bra " mat. Föräldrar idag tycks lära barn att McDonalds är nyttig mat. Chicken Nuggets ,Pizza. Föräldrar ska kanske rannsaka sig själva och verkligen granska vad dom själva lagar för mat till sina barn. Är falukorv verkligen bra mat? Läs innehållsförteckningen på hel och halvfabrikat ni ger era barn. Det är också bevisat att råvarors näring kan man se genom att dom är färgrika.
Är en matsedel med köttbullar,potatis, brunsås ,köttfärssås, spagetti, pannkakor med sylt ,korvstroganoff med ris/potatis , det är olika nyanser av brunt.
Kan säga att hade jag fått denna maten när jag gick i skolan hade jag jublar.
Närmare 1 miljard barn i världen svälter, var 5é sek dör ett barn av svält. Majoriteten av barn som går i skolan i hela världen får inte mat i skolan.
Att man som vi med ett överflöd av mat har mage att klaga på skolmaten för att man själv som förälder föder upp sitt barn på hel och halvfabrikat ens yttrar sig är skamligt. Föräldrar, besök era barns skolor, ät skolmaten. Lagar ni bättre mat hemma?
Bea • Varför hotar man kostchefen för att de vill göra bra mat. God hoppas man ju att den är.
Jag har ju inte provar..
Men tanken är god.
Närodlat ekologiskt. Vilt klimatsmart. Alla delar är ju lovvärt.
Hoppas de tar bort all mat med e- ämnen med.
Sen hur de fått till det med smaken det kan bara de som äter avgöra.
Föräldrar och andra som inte smakat maten borde sluta gnälla hota och hata. Ni borde istället vara föredömen för era barn och komma med konstruktiv kritik.
Kostchefen utför ett uppdrag någon anställt honom till.
Tänk om en massa folk hotade och hatade er för att ni gjorde ert jobb?
Det låter som att små barn inte äter maten om man ska tro endel kommentarer. Får dagisbarn i Lycksele inga mackor om de bara petar I maten?
Det går inte göra alla nöjda alla dagar.
Får barnen bra mat hemma så är det väl ingen fara om det inte gillar skolmaten ibland.
Det är väl inte meningen att kommunen ska förse barnen med den enda näring de får under en dag.?
Linda • Länge sen jag gick i skolan (80/90-talet). Det enda jag inte kunde äta var ärtsoppa, den luktade och såg äcklig ut. Annars åt jag det mesta. Minns speciellt renskav med mos, kallas väl lapskojs? Det var gott. ”Risotton” vi fick var inte äkta risotto, har jag förstått som vuxen. Det var ris med grönsaker i, utan sås.
Vi hade skolkök där matpersonalen lagade maten själva, om jag minns rätt. Maten var nog det bästa med skolan, när jag tänker efter. Långt efter att jag slutat grundskolan införde de cook-and-chill, alltså att maten lagades centralt och transporterades kyld till skolan. Barnen kallade det för cook-and-kill.
Tror det är bra om maten lagas på skolan eller åtminstone nära, och att eleverna får vara lite delaktiga, t.ex så fick vi plocka bär som sedan användes i matlagningen.
Om eleverna får vara med och bestämma vad som ska serveras så äter de bättre och mindre går till spillo.
Anna • Om nu alla helt plötsligt ska bli veganer och vegetarianer så behövs stor kunskap när det gäller näringsinnehållet i maten!
Det är svårt att få in bra proteiner och vitaminer och mineraler i den veganska kosten som tas upp bra av tarmen, helst när det gäller barn…
Det är så lätt att tro att bara vi alla äter vegansk mat så löser allt sig, men då kommer nya problem som näringsbrist! Kunskap är viktigt när vi ändrar vår kost!