Forskaren vid Umeå universitet Emanuelle Charpentier. Foto: Johan Gunséus

Umeåforskare i patentstrid

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Emmanuelle Charpentier från Umeå, och hennes kollega Jennifer Doudna från Berkeley University i Kalifornien, publicerade sin upptäckt 2012. Men en tredje forskare tog patent på den.

Enligt Vetenskapsradion handlar upptäckten som Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier gjorde, om en ny teknik för där forskare lätt, snabbt och billigt kan klippa och klistra i gener hos växter, men även genetiskt förändra möss, apor och mänskliga celler.

Tekniken kallas CRISPR/Cas9.

Nobelpris till Umeå universitet

– Jag tror att så fort det skapas en spännande teknik så kommer det att finnas många anspråk kring den, säger Jennifer Doudna till SR.

Tror på lösning

Tekniken kan bli en miljardindustri. Den forskare som tog patentet publicerade sej ett halvår senare än de båda kvinnorna.

Problemet är enligt Jennifer Doudna, att patentlagarna ändrades just som ansökningarna från flera håll kring CRISPR/Cas9 kom in till ansvarig myndighet.

Umeforskaren Emmanuelle Charpentier skriver i ett mail till Västerbottensnytt att hon inte kan kommentera situationen.

Forskarna tror däremot att striden snart ska vara löst i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet