Hur skyddar man sig bäst mot solen? Hör Bengt Järvholm svara på tre frågor om solkräm i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skyddar man sig bäst mot solen? Hör professorn Bengt Järvholm svara på tre frågor om solkräm i klippet. Foto: Erik Simander/TT

Umeåforskare skeptisk till solkräm – skyddar inte mot hudcancer: ”Svagt stöd”

Publicerad

Hudcancer är en av de cancerformer som ökar mest i Sverige, enligt Cancerfonden. Det finns flera råd för hur man ska skydda sig mot solen och undvika hudcancer. Ett av dem är solskyddskräm. Men enligt Umeåforskare finns inte nog belägg för att ge det rådet.

På sommaren är solen som starkast och exponering innebär en risk för hudcancer.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kan man skydda sig mot solen genom att hålla sig i skugga, täcka sig med kläder och smörja sig med solskyddsmedel.

Behövs mer vetenskap

Bengt Järvholm, överläkare och senior professor vid Umeå universitet, ifrågasätter om solskyddskräm är det mest effektiva sättet att skydda sig.

– Det vetenskapliga stödet för att solkräm skyddar mot hudcancer är svagt. Därför bör man vara försiktig med att rekommendera det som ett skydd, säger Bengt Järvholm.

– Vi avråder inte från att använda solskyddsmedel, men det är den enskildes val, säger han.

Hudcancer ökar i landet

Trots att allt fler använder solskyddskrämer har förekomsten av malignt melanom ökat, det är nu den snabbaste ökade cancerformen i Sverige.

– Det kan inte bara förklaras av en ökad rapporteringsfrekvens till cancerregistret då även dödligheten i malignt melanom ökar, forskaren.

Det är inte heller helt belagt vilka risker som finns med att använda solskyddsmedel.

– Vissa ämnen går igenom huden, vilket man kan mäta genom att studera förekomsten av ämnena eller deras nedbrytningsprodukterna i urinen. Riskerna med detta vet man inte fullständig, säger Bengt Järvholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.