Elifir Elg har enligt historien planterat in en öring i en sjö i Norge. Enligt oklara uppgifter ska händelsen ha nedtecknas på en nu försvunnen runsten.
– Det finns alltså en runsten som säger att fisk introducerades för ungefär tusen år sedan, men det finns lite frågetecken kring den här runstenen. Det är nämligen så att den hittades och beskrevs på 1700-talet, men redan i början av 1800-talet så försvann den, säger Göran Englund, professor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Sägnen ska undersökas
Enligt oklara uppgifter ska stenen, som beskriver världens kanske första fiskplantering ha använts som grund till ett fähus. Ingen har lyckats hitta stenen sedan dess, allt som finns kvar är en gammal anteckning som beskriver runstenens text.
Till sommaren ska Göran Englund och hans kollegor i stället ta prover från bottensedimentet i norska Raudsjöen, strax utanför Lillehammer, för att se ifall det kan finnas någon sanning i sägnen.
– Det roliga med den här historien är ju att vi kan kolla ifall det stämmer, den här historien med Elifir Elg.
Kunskap om klimatförändringar
Englund jobbar även med att kartlägga de svenska sjöarna, någonting som bland annat kan ge bättre kunskap om hur fiskar har påverkats vid tidigare klimatförändringar.
– Det är ju alltid väldigt kul att vara ute i fält. Men det finns också en aspekt i den här forskningen som handlar om ren upptäckarglädje. Man kan se saker och ting som ingen har sett tidigare. Det är spännande och kul, säger professor Göran Englund.
Så fungerar undersökningen
När forskarna tar prov i sjön får de upp ett långt rör med bottensediment från olika tidsperioder. Ju längre ner de tittar, desto längre bakåt i tiden kommer de.
Om det ligger någonting i historien så borde öringsbeståndet gå från noll till ett betydande antal omkring tiden då Elifir Elg ska ha planterat in fisken.
Något definitivt svar på hur fisken kom till sjön går inte att ge, men historien kan däremot få stöd eller bli mindre trovärdig beroende på vad forskarna upptäcker.