Forskaren Malin Linder Nording var själv med om två graviditeter där hon drabbades av svårt graviditetsillamående, så kallat hyperemesis gravidarum, HG. Under lördagen hålls forskningseventet Soapbox Science på Renmarkstoget i Umeå, där hon kommer att prata om sin HG-forskning.
– Det här är ett underskattat tillstånd och för med sig stort lidande för kvinnan och hennes anhöriga, både under graviditeten men även i form av posttraumatisk stress efter graviditeten, berättar Malin Linder Nording.
Vill ta fram ny behandling
Hon har forskat utomlands i Kalifornien under tre års tid och det var när hon träffade en av de världsledande forskarna inom HG, Marlena Fejzo, som de bestämde att starta ett forskningssamarbete.
– I Sverige finns forskning kring hur många som drabbas av graviditetsillamående men inte vilka orsaker som ligger bakom HG, säger Malin Linder Nording.
Marlena Fejzo hittade de genetiska riskfaktorerna för att utveckla HG. Nu ska Malin och hennes forskargrupp ta fler prover och se om det ser likadant ut i Sverige. I förlängningen hoppas hon att forskningen kan ge möjlighet till ny behandling och utveckling av ny medicin.
Hör Malin Linder Nording berätta om en känd kvinna som blev ett ansikte för HG och vad hon vill att hennes egen forskning ska leda till i klippet ovan.
Vad är Hyperemesis gravidarum (HG)?
- Ett allvarligt tillstånd som kan drabba vem som helst under graviditeten.
- Ihållande illamående och kraftiga kräkningar under dygnets alla timmar, ibland från vecka 5 ända till förlossningen.
- HG kan leda till viktnedgång och näringsbrist.
- Kräver medicinsk behandling och ofta dropp.