En man i svarttröja står i ett laboratorium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Fredrik Almqvist om antibiotikaresistens och om arbetet med att ta fram en ny typ av antibiotika. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Umeåforskare vill få ut ny antibiotika på marknaden: ”Jättebråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Antibiotikabristen är allvarlig och riskerar att påskynda utvecklingen med resistenta bakterier. Det menar forskaren Fredrik Almqvist, professor vid Kemiska institutionen på Umeå universitet. Han har hittat en ny slags antibiotika och vill nu snabba på processen att få ut den på marknaden.

– Det här är absolut inte bra. Det är jättebråttom och vi har ingen tid att förlora, säger han.

Antibiotikaresistens, alltså att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika, är allvarligt och ett hot mot sjukvården. Till exempel krävs det att antibiotikan fungerar för att kunna genomföra cancerbehandlingar, transplantationer och annan kirurgi.

Umeåforskaren Fredrik Almqvist bedriver ett forskningsprojekt där han försöker ta fram en ny sorts antibiotika som ska kunna döda svårbekämpade bakterier.

– Det ser lovande ut och vi har hittills inte lyckats få fram en resistens mot den i våra tester. Det finns ett jättebehov av ny antibiotika som funkar på ett nytt sätt, som det inte finns resistens mot, säger han.

Projektet behöver finansiering

Men det är en lång väg innan antibiotikan kan komma ut på marknaden.

– Det är tidigt och vi måste få mer fart på projektet. Vi måste bland annat testa det på människor. Det handlar om finansiering av projektet för att kapa tid. Det är långt kvar innan det här är något som räddar liv, säger Fredrik Almqvist.

Senaste tiden har det varit brist på vissa typer av antibiotika, bland annat Kåvepenin, som ofta används för att behandla vanliga infektioner som öroninflammation och halsfluss.

Risken är nu att läkare tvingas skriva ut starkare antibiotika. Det kan påskynda utvecklingen med antibiotikaresistens.

– Det är väldigt allvarligt och absolut inte bra, eftersom vi behöver antibiotika som fungerar för att bedriva modern sjukvård. Är bakterien restistent eller du har för lite antibiotika så kan det i slutändan leda till att personer med nedsatt immunförsvar går bort, säger Fredrik Almqvist, professor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.