”Vektorbaserade” vacciner tar sig in i kroppens celler med hjälp av ett så kallat adenovirus som bärare. Väl inne i cellen sätts processen igång att skapa antikroppar mot det skadliga viruset.
Men nu har forskare på Umeå universitet, tillsammans med forskare i Tyskland och Nederländerna, upptäckt att vissa vacciner tar sig in i cellen på ett annat sätt än man tidigare trott, vilket gör att dessa kan fungera bättre än andra vacciner.
– Det fungerar så att vaccinet ”åker snålskjuts” på ett adenovirus in till cellen. Väl där så används ett protein som ”nyckel” för att öppna cellen och transportera in en gen i cellen som sedan börjar processen att skapa antikroppar, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Han fortsätter:
– Förut trodde man att alla vacciner som använde adenovirus som transportör använde ett spikprotein som ”nyckel” att ta sig in i cellerna. Men när vi försökte visa det i labbet kunde vi inte bevisa det. Så då började vi kolla på ett annat protein, ett så kallat hexonprotein, och såg att det var det proteinet som agerade som ”nyckel” in i cellen.
240 ”nycklar” istället för tolv
Eftersom detta adenovirus har tolv stycken spikproteiner, men hela 240 stycken hexonproteiner är det sannolikt att vacciner med hexonproteriner som ”nycklar” är effektivare än de som använder spikproteinet.
– Vi behöver bevisa detta och det har vi ännu inte gjort. Men det är frestande att tänka att vacciner med 240 ”nycklar” är effektivare än de med tolv nycklar.
Betyder det att Johnson och Johnsons och Sputnik-vaccinet är de effektivaste just nu?
– Johnson och Johnsons vaccin tar man bara en dos av och det ryska vaccinet tar man två. Det leder sannolikt till att Sputnik ger ett bättre skydd än Johnson och Johnson efter sina två doser.
Verktyg för framtiden
Niklas Arnbergs forskargrupp har bland annat använt sig av den nobelprisbelönade gensaxen CRISPR-Cas9 i sin forskning. Nu tror man att den här upptäckten kan vara viktig för att bekämpa pandemier i framtiden.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.