Forskaren Mazen Baroudi på institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet inte om satsningarna på killar har fungerat” – hör Mazen Baroudi från Umeå universitet som nu ska kartlägga alla satsningar för att hitta de bästa lösningarna. Foto: Mira Myllyniemi

Umeåforskning ska kartlägga alla killsatsningar på ungdomsmottagningarna

Uppdaterad
Publicerad

Bara 10-15 procent av de som besöker ungdomsmottagningarna är killar. Det finns flera exempel på mottagningar som har gjort satsningar för att nå de unga männen, men det finns ingen forskning som ser på huruvida initiativen har fungerat.

– Vi kommer att kartlägga alla satsningar och se vilka som fungerar och inte, säger forskaren Mazen Baroudi i Umeå.

Det är första gången någon kartlägger samtliga satsningar på unga män på ungdomsmottagningarna i hela landet.

– De har gjorts flera initiativ på ungdomsmottagningar för att förbättra tillgången till mottagningarna för unga män, men vi vet inte om de har fungerat, säger Mazen Baroudi från institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.

Kartlägger och rangordnar satsningarna

Forskarna kommer att intervjua unga män för att höra deras perspektiv på problemet. De ska också prata med ungdomsmottagningarna och kartlägga initiativen på killar och huruvida de har fungerat.

– När vi har kommit fram till de strategier eller satsningar som fungerar kommer vi också att kontakta unga män för att hjälpa oss rangordna dem för att hitta de som är mest effektiva och genomförbara.

Personalen ofta inte utbildad att bemöta killar

De har också gjort en delstudie som handlade om personalens perspektiv på problemet. I den framgick det att sociala normer kan göra att unga män inte söker hjälp, men också att det finns organisationsproblem.

– Till exempel framgick det att de flesta som jobbar på ungdomsmottagningar inte har erfarenhet och utbildning i maskulinitet.

Forskningsprojektet pågår 2024-2026. Målet är att hitta strategier som kan öka användningen av ungdomsmottagningarna bland unga män över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.