Umeåkvinna lurades på en miljon av fejkad Kalle Moraeus – ersätts inte av banken

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinnan blev lurad att föra över en miljon kronor till en man – som utgav sig för att vara Kalle Moraeus. Hennes anhöriga krävde att Nordea skulle betala tillbaka pengarna till henne, vilket SVT rapporterade om i mars. Nu fastslår Allmänna reklamationsnämnden att banken inte behöver ersätta kvinnan.

Kvinnan menar att bedragaren, som skrev till henne på internet, skickade bilder och detaljer om sitt liv som styrkte att han var Kalle Moraeus. Hon menar också att hon kände sig rädd för sin egen säkerhet, och därför tvungen att föra över pengarna. Bland annat fick hon över 70 hotfulla mejl.

Kvinnan och hennes anhöriga ställde sig kritiska till att Nordea inte reagerade på varningssignalerna för bedrägeri och krävde att banken skulle betala tillbaka summan. Men ARN säger nu nej till kvinnans krav.

Signerade transaktionerna själv

I beslutet står att banktransaktionerna inte kan ses som ogiltiga, eftersom kvinnan själv har signerat dem med mobilt bank-ID.

”Även om anmälaren har råkat ut för ett bedrägeri så är inte de reklamerade transaktionerna obehöriga i betaltjänstlagens mening. Anmälaren kan därför inte på den grunden rikta några krav mot banken med anledning av det inträffade”, skriver ARN i beslutet.

Beslutet kan inte överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.